Hur uppstår stress?

Hur uppstår stress?

Vad är stress?

Hur uppstår stress?  Varför har det blivit vårt tids största utmaning?

1956 skapade den ungerske forskaren Hans Seyle begreppet stress . Enligt honom långvarigt psykosocial påfrestning leder till sjukdom. Han förklarar att det finns två olika typer av stressreaktioner.  Den ena heter aggressiv stress och det andra heter uppgivenhetsstress. Båda två omfattar olika strukturer i hjärnan. Det handlar om förbindelsen mellan hypotalamus, hypofysen och binjurarna. Störningar i dessa orsakas av långvarig stress som i sin tur leder till högtblodtryck, diabetes, åderförkalkning samt bukfetma.

 

Den aggressiva stressen skapas i den mandelformade struktur som heter amigdala och som finns i hjärnans främre del. Vid fara försvarar vi oss eller flyr därför kallas denna stress reaktion även för fight or flight. Känslan som då skapas när amigdalan blir aktiverad är rädsla. När detta sker under en kort tid är det nödvändigt.Uppstår den aggressiva stressen under en lång period det är då det uppstår sjukdomar.

Hur blir det möjligt för oss att förändra vårt sinnesstämning? Hur kan vi förebygga känslan/känslorna som bygger upp den inre stressen?

För stressen byggs inom oss av olika anledningar. Det kan vara att den aggressiva stressen aktiveras av något. Men det som består efteråt är rädslan. Rädslan kan den växa till den graden av att vi inte bli kapabla att utföra något som triggar igång den. En fobi har skapats.

Stress kan  byggas upp av människor som triggar igång den. Eller stress kring att skaffa jobb, driva företag och alla andra sammanhang runtomkring en.

To be continued…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.